Sysselsättning/Smyckestillverkning

Vi har 20 timmars obligatorisk sysselsättning i veckan med smyckestillverkning, om inte beställaren har en annan sysselsättning tänkt för klienten.
Klienten kan också studera eller arbeta, det är målet vi jobbar emot.

Vårat mål med den dagliga sysselsättningen är att man ska få känna på hur det är att dagligen göra något meningsfullt. Vi tänker att det som driver människan framåt är att känna tillhörighet och mening med livet, och det kommer genom det sociala samspelet med ”kollegor” bland annat.

Vi letade efter något som var tämligen enkelt men ändå lagom svårt och utmanande och fastnade till slut för smyckestillverkning.

Smyckena görs för hand av silvertråd. Det är en både rolig, lagom svår och tålamods-prövande utmaning, där man får följa sitt smycke från start till mål. Vara med från början, när silvertråden görs till små ringar, som sedan träs en och en, efter ett särskilt mönster, till olika armband eller halsband.

De boende får lära sig att göra detta helt efter sin egen förmåga, de får börja med att göra ett halsband från start till mål. Ett av de mönstren i våran tillverkning kallas för ”Guldsmedens Fasa”, bara namnet säger allt. Här får man en utmaning som kan ta allt från några veckor till några månader att slutföra. Det viktiga ligger inte i hur lång tid det tar, utan det viktiga är att göra det riktigt och fullfölja i sin egen takt.

I den här utmaningen ligger inte bara att göra ett halsband, utan också att få känna på motgångar, inte ge upp vid första tanken, känna att man får stimulera hjärnan. Och som en bonus göra det tillsammans med andra, här har vi tänkt att man ”rättar” varandras smycken och på det sättet skapar lagkänsla.

Sitt första halsband får man alltid behålla som ett minne och symbol.

Till butiken